oshigata.nl
Menu

Oshigata en restauratie informatie

Oshigata diensten

James Fitzpatrick

Als grafisch ontwerper met meer dan 30 jaar ervaring ben ik getraind in het zeer gedetailleerd tekenen van objecten voor reclame doeleinden. Deze training in precisie combineer ik nu met mijn enthousiasme voor het verzamelen van Japanse zwaarden, en zodoende was het maken van oshigata tekeningen een logische stap. Ik ben begonnen met het maken van oshigata van mijn eigen Nihonto-verzameling, om de zwaarden en hun kenmerken goed te leren kennen en vast te leggen. Daarna kreeg ik de kans om zwaarden te lenen van vrienden en andere verzamelaars, en heb ik oshigata gemaakt als dank voor het mogen bestuderen van het zwaard.
Ik bied nu aan alle verzamelaars de mogelijkheid aan om oshigata te laten maken.

James Fitzpatrick

De exacte vorm van het blad overgetrokken en alle details van de hamon en hada ingetekend met verschillende potloden, koolstof staafjes en schaduwtechnieken.

busy drawing

Oshigata worden sinds de Middeleeuwen in Japan gemaakt. Het waren belangrijke toevoegingen bij de certificaten uitgegeven door de genootschappen en families die zwaarden taxeren. Inmiddels wordt het zeer gedetailleerd tekenen van oshigata beschouwd als een vorm van kunst. Meer dan alleen een waardevol hulpmiddel voor studie, voegen oshigata prestige en identiteit aan het zwaard toe.

Praktische informatie
Als een oshigata tekening af is, wordt deze eerst in een stevige rol dik, beschermend papier gewikkeld en daarna bewaard in een beschermende koker geplaatst en gelabeld. Instructies voor de verzorging en behandeling van de oshigata worden bijgeleverd. Oshigata zijn geschikt om als kakejiku te monteren of om in te lijsten, al of niet achter glas.

Belangrijk: Gedurende het tekenen van de oshigata wordt optimale zorg besteed om beschadiging van het zwaard te voorkomen. Zwaarden worden bewaard in een kluis in een goed beveiligd appartement met professionele alarminstallatie (ASA gecertificeerd).

Het hele proces van het tekenen van een oshigata kan veel tijd kosten. Dit hangt mede af van de hoeveelheid activiteit die op het zwaard te zien is, en de techniek die wordt gebruikt om dit weer te geven. Een zwaard moet minstens een week in mijn bezit zijn om een goede oshigata te kunnen maken. Woont u in Nederland en voelt u aarzeling om uw zwaard een week te missen dan kan een serie afspraken gemaakt worden om bij u thuis de tekening(en) te maken.

De kosten van een oshigata zijn moeilijk vast te stellen, dat kan pas als afgesproken is hoe gedetailleerd de tekening moet worden. Bijvoorbeeld een oshigata die alleen de basis hamonvorm en afdrukken van de nakago laat zien is veel eenvoudiger te maken dan een volledige grote afbeelding met fijn weergegeven details zoals nie, tobiyaki en ingewikkelde choji patronen.

Oshigata voorbeelden. Klik voor meer informatie op de afbeelding hieronder.

Oshigata voorbeeld

  • Katana
  • Kaifu school
kaifu katana

 

Restauratie.

Restauratie van koshirae en tsukamaki.
Ik bied daarnaast op beperkte schaal de mogelijkheid aan beschadigde koshirae te herstellen, waaronder tsuka, tsukamaki (handvatwikkeling) en sayas.
Klik op de afbeelding hieronder voor een aantal restauratievoorbeelden.

restauratie

  • Uchigatana
kaifu katana