oshigata.nl
Menu

Koshirae restauratie

Koshirae REPARATIE

Koshirae-ontwerpen zijn door de eeuwen heen veranderd, afhankelijk van de smaak en gewoontes van de dragers. Een restauratieproject moet dan ook uitgaan van de periode waarin het zwaard gemaakt is, en de stijl van de koshirae daarop aanpassen.

Deze foto's laten de originele stukken zien van een totaal beschadigde katana koshirae, die vervolgens zijn gescheiden, schoongemaakt en gerestaureerd om de koshirae weer samen te stellen.

team member avatar

Ooit kreeg ik van een vriend een shinto wakizashi alleen bestaand uit het naakte blad, zonder enige zwaardmonteringen of saya. Een half jaar heb ik gezocht naar de stukken en materialen die ik nodig zou hebben om een nieuwe koshirae te maken. Mijn grootvader was timmerman en ik heb veel beelden en kunstwerken uit hout gemaakt, dus hoewel het werk uitdagend is voelt het heel natuurlijk en vertrouwd. Ik heb ook met metaal gewerkt en ben vertrouwd met solderen en polijsttechnieken.

Het resultaat van mijn eerste koshirae was niet perfect, maar het was veelbelovend en een geweldig project. Sindsdien heb ik de gelegenheid gehad om de koshirae voor een aantal zwaarden te kunnen herstellen en mijn kennis te vergroten. Ik heb altijd met grote voorzichtigheid gewerkt, alleen onderdelen behandeld die echt als "vernietigd" moeten worden beschouwd, en probeerde zoveel mogelijk van het originele materiaal te bewaren. Waar mogelijk heb ik de traditionele technieken en materialen gebruikt.

Sommige koshirae heb ik helemaal vanaf nul opgebouwd, met originele elementen zoals fuchi en kashira, menuki en tsuba enz. Op een aantal van de tsukas heb ik de tsukamaki (wikkeling) opnieuw gedaan. Ik heb het als een voorrecht ervaren om deze stukken te mogen herstellen, en de allure en status dat zij ooit moeten hebben uitgestraald terug te brengen.


complete koshirae

Koshirae werden oorspronkelijk na ongeveer 100 jaar vervangen. Tegenwoordig worden de meeste koshirae zorgvuldig bewaard en verzorgd door een groeiende groep enthousiaste verzamelaars. Als u een zwaard heeft in beschadigde koshirae of zonder koshirae, neem dan contact met mij op om de mogelijke restauratie te bespreken. Aangezien elke restauratie uniek is, stuur me liefst een gedetailleerde beschrijving van de schade, samen met duidelijke foto's. Ik doe geen polijst- of slijpwerk op zwaarden.

kaifu katana
kaifu katana